Tiedote koulun uskonnon opetuksesta ja uskonnollisista tilaisuuksista

TIEDOKSI OPPILAILLE, HEIDÄN HUOLTAJILLEEN SEKÄ LUKION OPISKELIJOILLE

Koulun uskonnon opetus

Kunta on velvollinen järjestämään sen Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan mukaista uskonnon opetusta, johon oppilaiden enemmistö kuuluu. Tähän opetukseen voivat osallistua myös muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat tai niihin kuulumattomat oppilaat. Kunta on myös velvollinen järjestämään yhdyskuntiin kuulumattomille oppilaille elämänkatsomustiedon opetusta, mikäli heitä on vähintään kolme oppilasta. Sama kolmen oppilaan sääntö koskee muita uskonnollisia yhdyskuntia. Punkalaitumella tämä tarkoittaa, että enemmistön uskonnon opetus toteutuu evankelis-luterilaisen uskonnon oppimäärän mukaisesti ja elämänkatsomustiedon opetusta annetaan Keskuskoululla ja Yhteiskoulussa ja lukiossa.
Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvalla oppilaalla, jolle ei ole järjestetty oman uskonnon opetusta, on vaihtoehtona pyytää osallistua enemmistön uskonnon opetukseen, elämänkatsomustiedon opetukseen, koulun järjestämään korvaavaan opetukseen tai oman yhteisön järjestämään korvaavaan opetukseen, josta oppilas ei saa arvosanaa todistukseen.
Uskonnon opetus ei ole Suomen perustuslain (731/1999) 11 §:ssä tarkoitettua uskonnon harjoittamista eikä esimerkiksi tutustuminen virsiin, kirkkoon ja uskonnollisiin toimituksiin ole uskonnon harjoittamista vaan osa opetusta.

Mikäli näette tarvetta keskustella uskonnon opetukseen liittyvistä asioista, ottakaa yhteys koulun rehtoriin.

Perinteiset juhlat esi-, perus- ja lukio-opetuksessa

Kouluissa pidettävät juhlat ovat osa suomalaista kulttuuria. Opetuksen järjestäjä päättää juhlista ja niiden sisällöstä. Juhliin voi sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, kuten esimerkiksi suvivirsi. Yksittäisen virren laulamisen johdosta tilaisuutta ei voida kuitenkaan suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.


Uskonnolliset tilaisuudet esi-, perus- ja lukio-opetuksessa

Koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia tai ruokarukouksia. Tällaiset tilaisuudet ovat uskonnon harjoittamista. Perustuslain 11 §:n 2 momentin mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Vapaus olla osallistumatta uskonnolliseen tilaisuuteen ei riipu uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä. Ilmoitus olla osallistumatta koulun järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin tehdään pysyvästi ao. tarkoitukseen tehdyllä lomakkeella, joita saa koulujen rehtoreilta tai koulutoimistosta.